SSD vai HDD? Kuru cieto disku izvēlēties?

SSD vai HDD? Kuru cieto disku izvēlēties?

HDD cietā diska (angļu val. Hard Disk Drive)

izstrādi 1956. gadā veica uzņēmums IBM. Šī diska veida ātri pagriežamie disku plāksnes, kas pārklātas ar magnētisku datu nesēju slāni, tiek izmantotas, lai ierakstītu un lasītu datus ar kustīgu galviņu. Pašlaik pieejamie cietie diski piedāvā vairāku terabaitu ietilpību daudz zemākā cenā nekā SSD diski.

Diemžēl cietajiem diskiem ir vairākas trūkumi. Mekāniskie elementi, piemēram, pagriežamās disku plāksnes, padara disku jutīgāku pret bojājumiem un radīt troksni. Svarīgs trūkums ir arī to lielums – 3,5 collu diski parasti tiek uzstādīti stacionāros datoros, savukārt mazākie 2,5 collu diski ir populārāki klēpjdatoros, bet tiem ir zemākas parametru vērtības.

SSD disks (nošu diski ar pieturtehnoloģiju, no angļu val.) – ātri un izturīgi datu nesēji”

SSD diski, kas ir nošu pieturtehnoloģijas diski, sāka attīstīties jau 80. gadu beigās un sākumā tika izmantoti galvenokārt mobilajās ierīcēs. Tagad tiek izmantoti tikpat bieži kā HDD diski. Bez mehānisko elementu SSD diski ir daudz izturīgāki un strādā gandrīz klusējoši, kas nodrošina ilgāku kalpošanas laiku. SSD disku lielākā priekšrocība ir tā ātrums – visātrākie diski spēj pārsniegt datu pārraides ātrumu līdz 500 MB/s, savukārt vidējais HDD sasniedz tikai 50 MB/s.

Cietais disks – kuru izvēlēties?

Plānojot iegādāties jaunu cieto disku, ir vērts apsvērt, kādus uzdevumus tas veiks. Ja jums ir nepieciešams ātri strādāt, īpaši ar prasīgām programmām, mēs iesakām SSD ar mazāku ietilpību. Šādā diskā var instalēt operētājsistēmu un vismodernākās programmas, piemēram, Photoshop, CAD vai video rediģēšanas programmas.

Izvēloties cieto disku, ņemiet vērā, ka SSD ir izturīgāki pret kļūmēm, klusāki un kalpo ilgāk nekā cietie diski. Turklāt SSD nodrošina daudz lielāku datu pārraides ātrumu nekā HDD. Vidējais HDD sasniedz aptuveni 50 MB/s, savukārt ātrākie SSD sasniedz datu pārraides ātrumu līdz 500 MB/s.

Pateicoties daudz zemākajām HDD cieto disku cenām, varam atļauties lielākas ietilpības. Cietie diski ir ideāli piemēroti statisku failu un mazāk prasīgu programmu glabāšanai, it īpaši, ja nepieciešama lielāka ietilpība nekā ātrums. Cietie diski ir lieliski piemēroti arī tad, ja nepieciešams izmantot NAS serveri un visur, kur diska ietilpība ir svarīgāka par ātrumu.

Klēpjdatoriem mēs iesakām izmantot SSD, jo tie ir mazāk pakļauti kļūmēm un bojājumiem klēpjdatora darbības, triecienu un kritienu dēļ. Portatīvo datoru gadījumā ar iespēju pievienot vairāk disku, ir vērts izmantot SSD vai ārējo cieto disku.